Mit tegyünk, ha elveszítettük a munkánkat?A gazdasági válság hatására nagyon sokan megtapasztalták az utóbbi évben, hogy milyen érzés, ha megszűnik a munkahelyük, vagy elbocsájtják a leépítések során. Elég nyomasztó helyzet lehet, főleg, ha valaki mondjuk a kezdetektől fogva ugyanazon a helyen dolgozott, és még sohasem kellett állást keresnie.

Az alábbiakban pontokba szedve foglaljuk össze, hogyan lehet a legjobban feldolgozni a helyzetet, és hogyan lehet a legnagyobb eséllyel jól kijönni a szituból:

  • Fontos, hogy mihamarább vegyük fel a kapcsolatot a területileg illetékes munkaügyi központ kirendeltségével. Az álláskeresési segélyt nem kapjuk automatikusan, hanem a munkaügyi központban be kell jelentkeznünk ehhez.
  • Érdemes leülni, és nyugodtan átgondolni anyagi lehetőségeinket. Érdemes összeírni az esetleges adósságokat, havi kiadásokat. Hiába tűnik természetesnek ez a lépés, nagyon sokan nem mernek szembesülni anyagi lehetőségeikkel, és inkább a homokba dugják a fejüket.
  • Gondoljuk át, mi az, amin spórolni tudnánk. Napi 1-200 forint is sokat számíthat, érdemes lehet megpróbálkozni a költséges káros szenvedélyek (dohányzás, túlzott alkoholfogyasztás) abbahagyásával. Néhány apróbb fogással rengeteget lehet spórolni, érdemes átgondolni, hogyan lehetne csökkenteni a rezsiköltségeket. Az élelmiszereken is rengeteget lehet spórolni, ha a félkész és kész termékek vásárlása helyett rátérünk az idényzöldség-idénygyümölcs + gabona párosításra, akkor nem csak pénzt spórolunk, hanem még jóval egészségesebben is táplálkozunk.
  • Fontos, hogy ne hagyjuk el magunkat. Az első egy-két hetet nyugodtan fordíthatjuk a pihenésre, és feltöltődésre, de utána érdemes programokat szervezni magunknak. Fontos, hogy rendszeresen eljárjunk otthonról, találkozzunk rokonainkkal, ismerőseinkkel, barátainkkal.
  • Sokak önbizalma rettentően megcsappan, ha elveszítik munkájukat. Hasznosnak érezhetjük magunkat, ha besegítünk családtagjainknak, esetleg az eddigieknél jobban kivesszük a részünket a háztartási munkából, megvarrjuk az elszakadt ruhákat, megszereljük az elromlott berendezéseket, csöpögő csapokat.
  • Gondoljuk át, hogy van-e olyan tudás a birtokunkban, amelyikkel azonnal egy kis pénzhez juthatunk, kiegészítve ezzel az álláskeresési járulékot. Többek között korrepetálással, masszírozással, bébisztterkedéssel, takarítással, idősgondozással juthatunk hozzá könnyen egy kis kiegészítéshez.
  • Érdemes nyugodtan átgondolnunk, hogy milyen munkát szeretnénk végezni, és milyen munkára vagyunk alkalmasak. Lehet, hogy kiderül, hogy a korábbi munkánkat már nem is szerettük igazán, és már egészen más illik hozzá. gondoljunk arra, hogy kis szerencsével akár nagyon jól is alakulhat a helyzetünk, lehet, hogy egy-két hónap pihenés után a korábbinál sokkal jobb munkahelyen folytathatjuk karrierünket. Esetleg azt is átgondolhatjuk, hogy lenne-e kedvünk tanulni valamit.

 

 


Állás zala megyében
Copyright 2011 - www.mmkszolnok.hu Minden jog fenntartva Valid XHTML 1.0 TransitionalValid CSS!